Bardzo dużo czasu i pracy pochłania wykonanie tego cuda dlatego na kolejny raz mogę się już nie zdecydować. Warto o tym pamiętać zanim się za niego zabierzemy.
Składniki: Ciasto czekoladowe:
•2 szklanki mąki,
• niecała szklanka cukru,
• 3 szklanki kakao,
• 200g masła,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 4 jajka,
• 200ml wody.
Sernik:
• 1kg sera białego
Chcąc iść na łatwiznę ser zaczęłam mielić w blendrze dlatego jeśli jesteś amatorem to jednak polecam odpalić maszynkę do mielenia bo zostają grudki.
• 4 jajka,
• 150g masła,
• 2 budynie śmietankowe,
• około 200g cukru.
Moja blaszka to około 25x35cm.
Ciasto czekoladowe:
Do garnka wlewamy wodę, masło, cukier i kakao. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Tak powstaje nam gęsta kakaowa masa.
Żółtka oddzielamy od białek a białka ubijamy na sztywno i odkładamy.
Gdy masa przestygnie dodajemy żółtka i miksujemy.
Kolejno dodajemy 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i miksujemy. Do gęstej masy dodajemy pianę z białek i na najniższych obrotach miksujemy.
Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Do miski dodajemy masło, żółtka, cukier i ucieramy.
Miksując dodajemy twarogu, dwa budynie. Na koniec dodajemy pianę z białek i miksujemy na najniższych obrotach.
Dno blaszki wykładamy zwilżonym papierem do pieczenia wylewamy 2/3 masy kakaowej nastepnie wkładamy na nią masę serową i na górę wlewamy klekasami pozostałe ciasto czekoladowe.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C opcja góra-dół. Zostawiamy na 50min.
Po ostudzeniu wrzucić na kilka godzin do lodówki i voilá można śmiało jeść!
Komentarze
Prześlij komentarz