Składniki:
2 duże białe cebule,
6 ząbków czosnku,
Ok. 4cm imbiru obranego i pokrojonego w kostkę,
Oliwa,
Sól morska,
2 łyżeczki przyprawy garam masala,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
Pół łyżeczki płatków chili,
Ok. 100granow koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
Ok. 125ml śmietanki 30%,
250ml wody,
1, 2 kostki sera halloumi,
50g masła.
Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oliwy extra virgin. Smaż na umiarkowanej mocy cebulę, czosnek, imbir i sól, często mieszając, aż się zeszklą, 4 – 5 minut.
Dodaj garam masala, kmin rzymski i płatki chili. Przemieszaj do uwolnienia się smaku. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier trzcinowy. Smaż, często mieszając, aż pociemnieje, około 2 minuty.
Wlej śmietankę i wodę i zagotuj sos. Zeskrob to, co przywarło na dno patelni i przełóż wszystko do blendera. Zmiksuj na gładko, na dość płynny sos.
Na patelnię przełóż halloumi, sos masala i masło. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, aż sos się zagotuje, a masełko się roztopi, nadając boskiej kremowości. Zmniejsz ogień na mały i gotuj, aż halloumi stanie się miękkie, około 6 minut.
Podawaj z ryżem basmati lub chlebkami naan. Skropione odrobiną śmietanki oraz posypane koziradką.
Komentarze
Prześlij komentarz