Szarlotka

Składniki:

Ciasto:
• 600g mąki 
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 10 łyżek cukru
• 2 łyżki cukru wanilinowego 
• 500g masła ( w tym 100g masła możemy zastąpić smalcem)

Jabłka:
• 2kg jabłek (np. antonówka, szara reneta)
• cynamon
Jabłka obieramy, wydrążamy środek i ścieramy na tarce o grubych oczkach do dużego garnka. Nastawiamy i smażymy około 10- 15 min. Pod koniec dodajemy cynamon.

Do przesianej mąki dodajemy porkojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Zagniatamy wszystko (w robocie kuchennym lub na stolnicy). Pod koniec wybijamy jajka i łączmy wszystko w jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną większą, drugą mniejszą i wkładamy do zamrażarki na 30min. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Większą częścią ciasta wykładamy formę później jabłka, następnie drugą część ścieramy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika na 50- 55 minut i pieczeny na złoty kolor. Po ostydzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze