Chilii con care🌶

Składniki:
• ok. 600g mięsa mielonego wołowe lub szynkowe.
• papryka czerwona
• 3 marchewki
• ok. 6 ząbków czosnku
• cebula
• fasola czerwona z puszki
• kukurydza 
• puszka krojonych pomidorów 
• ok.5 ogórków konserwowych
• przyprawa chili con carne
• świeża pieteuszka/ kolendra / bazylia
• przecier pomidorowy lub passata
• ser grana padano lub parmezan
• pieczywko czosnkowe (najlepiej zrobić samemu)
• przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, kumin rzymski, oregano, cukier (1 łyżeczka), bazylia.

Powiem tak: lepszej zupy nie znam oczywiście poza jedynym wyjątkiem jakim jest rosół mojej teściowej, którą serdecznie oczywiście pozdrawiam.
Do dużego garnka wrzucić pokrojoną w kostkę marchew zalać ok. 1,5 litra wody, ododać 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela. Na patelni podsmażyć cebulkę następnie dodać czosnek (później niż cebulke bo gorzknieje) i mięsko, które wcześniej przyprawiamy chili con carne i resztą przypraw podanych wyżej bądź wedle uznania. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę i razem z mięsem wrzucamy do garnka. Na koniec fasola i kukurydza. Na wierzch zupinki dodajemy świeżą pietruszkę, bazylię bądź koledrę i ser grana padano, który tak bardzo dąrzę ogromnym uczuciem. By dopełnić kulinarny kunszt zdecydowanie polecam grzaneczki z masłem czosnkowym podgrzane na patelni.

Komentarze