Czekoladowo serowe muffins🧁

Masa mascarpone:
• 250g serka mascarpone
• 2 białka z jajka
• 2 łyżeczki mąki 
• 2 łyżki cukru

Ciasto:
• 3 szklanki mąki 
• 3/4 szklanki kakao
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
• szczypta soli
• 1 szklanka jogurtu naturalnego 
• 1 szklanka wody
• 2 żółtka 
• 3/4 szklanki oleju
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

Mascarpone wymieszać z białkami, mąką oraz cukrem i stawić do lodówki na godzinkę.
W misce wymieszać suche składniki na ciasto: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Następnie zrobić wgłębienie i wlać w nie składniki mokre: jogurt, wodę, olej, żółtko i ekstrakt. Wszystko wymieszać do połączenia.
Do papilotek nakładać jedną łyche ciasta na przemian z łyżeczką masy. 
Piekarnik nastawić na 175°C piec około 25minut do suchego ptyczka.

Komentarze