Masa mascarpone:
• 250g serka mascarpone
• 2 białka z jajka
• 2 łyżeczki mąki
• 2 łyżki cukru
Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 3/4 szklanki kakao
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 szklanka wody
• 2 żółtka
• 3/4 szklanki oleju
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mascarpone wymieszać z białkami, mąką oraz cukrem i stawić do lodówki na godzinkę.
W misce wymieszać suche składniki na ciasto: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Następnie zrobić wgłębienie i wlać w nie składniki mokre: jogurt, wodę, olej, żółtko i ekstrakt. Wszystko wymieszać do połączenia.
Do papilotek nakładać jedną łyche ciasta na przemian z łyżeczką masy.
Piekarnik nastawić na 175°C piec około 25minut do suchego ptyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz