Sernik królewski

Ciasto kakaowe kruche:
• 4 szklanki mąki pszennej,  
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
• 6 łyżek kakao,
• 1 szklanka cukru bądź półtorej szklanki w zależności jak bardzo słodkie ciasto chcemy,
• 400g masła twardego (2 kostki),
• 4 jajka,
• szczypta soli.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy). Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wykładamy do lodówki drugą wykaldamy spód formy i dziurkujemy widelcem.

Masa serowa:
• 1,5 kg sera białego zmielonego bądź zblendowanego,
• 200g masła (miękkiego), 
• 3/4 szklanki cukru,
• 1 opakowanie cukru wanilinowego,
• 4 jajka,
• 1 opakowanie budyniu śmietankowego.
Nastawić piekarnik na 180°C (góra-dół).
Miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe i puszyste.
Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Wciąż ubijając dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera. Masę serową wyłożyć na spód. Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach). Wstawić do piekarnika i piec przez ok.60 minut w 180°C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Komentarze