Kapuśniaczek

Składniki:
• 500g kapusty kiszonej 
• ok. 2, 3 marchewki
• 3, 4 ziemniaki
• kilka suszonych grzybów 
• 2 laski kiełbasy zwyczajnej
• wędzony boczek
• kostka rosołowa warzywna
• cebula 
• czosnek 
• 3 liście laurowe 
• 4 ziela angielskie
• 3 łyżki przecieru pomidorowego 
• świeża pietruszka 
• majeranek 
• papryka słodka lub wędzona 
• kmin rzymski 
• sól, pieprz 
• łyżeczka cukru 

Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z zielem angielskim, lisciem laurowym i kostką rosołową. Gotujemy, gdy ziemniaki będą w miarę miękkie dodajemy posiekaną kapustę i suszone grzyby. 
Na patelni podsmażamy kiełbasę, boczek, czosnek i cebulkę. Podsmażone dodajemy do garnka. Chwilkę jeszcze gotujemy, przyprawiamy i dodajemy przecier.
Podajemy ze świeżą pietruszką.

Komentarze