Barszczyk czerwony z pasztecikami

Składniki:
• 3 marchewki
• 2 pietruszki
• seler
• por
• opalona cebula 
• 2 ziemniki 
• 2 piersi z kurczaka/ 2 udka z kurczka
Gdy mięso będzie miekkie wyjmujemy je do ostudzenia.
Do bulionu dodajemy:
• 1kg buraków pokrojonych w kostkę bądź ćwiartki 
• ok. 3 ząbki czosnku
• 3 liście laurowe 
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 3-5 suszonych podgrzybków
• majeranek
• sól i pieprz 
• łyżka octu bądź sok z cytryny 
• jedno jabłko ( dodajemy pod koniec gotowania)
• odrobina cukru 

Paszteciki 
Składniki na farsz:
• mięso z bulionu z blendowane
• cebula
• sól i pieprz 
• odrobina odlanego bulionu, aby nie było za suche.
Wszytsko blendujemy i przyprawiamy.
Skladniki na ciasto: 
• 200 g masła (temperatura pokojowa)
• jajko
• pół łyżeczki soli
• 100 g śmietany 18% może być 12%
• ok. 300 g mąki 
Wszytskie składniki zagniatamy by ciasto było jednolite i odklejało się od ręki. 
Zawijamy farsz w cisto. Kroimy na paski. Z góry smaruejmy jajkiem, aby się przyrumieniło. Pieczemy w 180°C, 30 minut z termoobiegiem.

Komentarze