Składniki:
• 3 marchewki
• 2 pietruszki
• seler
• por
• opalona cebula
• 2 ziemniki
• 2 piersi z kurczaka/ 2 udka z kurczka
Gdy mięso będzie miekkie wyjmujemy je do ostudzenia.
Do bulionu dodajemy:
• 1kg buraków pokrojonych w kostkę bądź ćwiartki
• ok. 3 ząbki czosnku
• 3 liście laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 3-5 suszonych podgrzybków
• majeranek
• sól i pieprz
• łyżka octu bądź sok z cytryny
• jedno jabłko ( dodajemy pod koniec gotowania)
• odrobina cukru
Paszteciki
Składniki na farsz:
• mięso z bulionu z blendowane
• cebula
• sól i pieprz
• odrobina odlanego bulionu, aby nie było za suche.
Wszytsko blendujemy i przyprawiamy.
Skladniki na ciasto:
• 200 g masła (temperatura pokojowa)
• jajko
• pół łyżeczki soli
• 100 g śmietany 18% może być 12%
• ok. 300 g mąki
Wszytskie składniki zagniatamy by ciasto było jednolite i odklejało się od ręki.
Zawijamy farsz w cisto. Kroimy na paski. Z góry smaruejmy jajkiem, aby się przyrumieniło. Pieczemy w 180°C, 30 minut z termoobiegiem.
Komentarze
Prześlij komentarz