Składniki:
• 0,5 kg fasoli "jaśka"
• cebula
• cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• 2 laski kiełbasy
• szynka krakowska
• pomidory krojone
• papryka czerwona
• 2 marchewki
• 2 laski kiełbasy
• szynka krakowska
• pomidory krojone
• papryka czerwona
• przecier pomidorowy o<
• natka pietruszki
• 3 liście laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• majeranek
• natka pietruszki
• 3 liście laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• majeranek
• cząber
• słodka papryka
• ostra papryka
• sól i pieprz
• sól i pieprz
Fasolę zalewamy ziemią wodą około 10cm powyżej fasolki i moczymy całą noc. Odcedzamy do garnka wlewamy ok. 2 litry świeżej wody ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną marchew w kostkę. Łyżkę cząbru i majeranku. Gotujemy przez 1, 1,5 godziny do miękkości. Kiełbasę i szynkę podsmażamy na patelni razem z cebulką i czosnkiem. Dodajemy do fasolki. Paprykę kroimy w kostkę. Wlewamy pomidory krojone oraz przecier pomidorowy bądź passatę pomidorową. Doprawiamy papryką słodką i ostrą , świeżą natką pietruszki, solą i pieprzem. Można dodać dodatkową ilość cząbru i majeranku. Gotujemy jeszcze około 15min.
Komentarze
Prześlij komentarz