Zupa botwinka

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pieteuszka
  • 4 - 5 buraków
  • botwinka
  • koperek
  • kostka bulionowa
  • śmietana 12%
  • jajka
  • cebulka
  • odrobina masełka
  • ziemniaki
  • sól i pieprz 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • parę kropel cytryny

Do dużego garnka wlewamy około 2 l wody oraz kostkę bulionowa. Warzywa ścieramy na tarce, bądź kroimy w kosteczkę. Botwinke siekamy. Wszytsko razem gotujemy do miękkości przyprawiając ocetm, cytryną, solą i pieprzem. Cebulę podsmażamy na masełku. Ziemniaczki i jajka gotujemy. Gdy cebulka sie zarumeni łączymy ją z tłuczonymi ziemniakami.
Botwinke wlewamy na talerz z ziemniaczkami posypanymi koperkiem, śmietaną i pokrojonym jajkiem. Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz