Składniki:
Do dużego garnka wlewamy około 2 l wody oraz kostkę bulionowa. Warzywa ścieramy na tarce, bądź kroimy w kosteczkę. Botwinke siekamy. Wszytsko razem gotujemy do miękkości przyprawiając ocetm, cytryną, solą i pieprzem. Cebulę podsmażamy na masełku. Ziemniaczki i jajka gotujemy. Gdy cebulka sie zarumeni łączymy ją z tłuczonymi ziemniakami.
Botwinke wlewamy na talerz z ziemniaczkami posypanymi koperkiem, śmietaną i pokrojonym jajkiem. Smacznego!
- 2 marchewki
- 1 pieteuszka
- 4 - 5 buraków
- botwinka
- koperek
- kostka bulionowa
- śmietana 12%
- jajka
- cebulka
- odrobina masełka
- ziemniaki
- sól i pieprz
- 2 łyżki octu jabłkowego
- parę kropel cytryny
Do dużego garnka wlewamy około 2 l wody oraz kostkę bulionowa. Warzywa ścieramy na tarce, bądź kroimy w kosteczkę. Botwinke siekamy. Wszytsko razem gotujemy do miękkości przyprawiając ocetm, cytryną, solą i pieprzem. Cebulę podsmażamy na masełku. Ziemniaczki i jajka gotujemy. Gdy cebulka sie zarumeni łączymy ją z tłuczonymi ziemniakami.
Botwinke wlewamy na talerz z ziemniaczkami posypanymi koperkiem, śmietaną i pokrojonym jajkiem. Smacznego!
Mniami😍😍
OdpowiedzUsuń