Składniki:
• 750g serka mascarpone najlepiej schłodzonego
• 4 duże jajka ( białka i żółtka oddzielnie)
• 2 paczki podłużnych biszkoptów (żółte opakowanie)
• 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
• 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy, mocnej, wystudzonej
• kakao do opruszenia
• 50 ml likieru Amaretto
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Żółtka i cukier utrzeć mikserem na jednolitą jasną masę. Dodać mascarpone w kilku turach oraz kieliszek likieru.
W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.
Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty namoczyć w kawie i wyłożyć na blachę. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Na ser ponownie wyłożyć biszkopty nasączone kawą. Nałożyć drugą warstwę sera i wyrównać. Oprószyć kakao i wstawić do lodówki. Kroić na kwadraty i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz